marți, 24 mai 2011

Ciuperca Sfantului Gheorghe - Calocybe gambosa

Alaturi de zbarciogi, apar in preajma sarbatorii Sf.Gheorghe (23 aprilie) si aceste minunate ciupercute...
Colegul Zoltan, care cutreiera sistematic padurile, le-a cules in unii ani, eu le-am cumparat din piata, de la o conlocuitoare din Baisa...
Am gasit o reteta portugheza foarte simpla, DAR ABSOLUT FANTASTICA:
ciupercile se prajesc in unt, apoi se adauga sare si piper.
 Mai in detaliu:
  

Calocybe gambosa era numita/clasificata inainte Tricholoma georgii. Pe langa nickul "ciuperca Sf.Gheorghe", mai are nume populare ca: nicorete, ciuperca de mai, ciuperca de prun. Se disting prin mirosul delicat de faina (asa zice cartea, dar mie mi se pare putin chimic mirosul, cand sunt crude, cand sunt prajite miros extraordinar), palaria cu piele fina, cu aspect aproape translucid, de culoarea alunei, cu mici variatii de culoare, lamele stranse, albe.
Nu se poate confunda cu nicio ciuperca periculoasa, aparand extrem de timpuriu. Cine a gustat-o vreodata, sigur nu o mai uita, va asigur! 

sâmbătă, 23 aprilie 2011

Pentru inceput...

Am sa postez niste imagini de trufe gasite de unul dintre ciupercarii fruntasi din Bucovina...

Si inca...


In urmatoarea imagine, trufa mica din centru este un exemplar amarat de Tuber alb (varietatea o voi afla ulterior, de la specialistul Catalin), cu miros, dar cu valoare culinara si comerciala foarte redusa...La noi e suficient de cald numai pentru Tuber aestivum, eventual melanosporum. Trufa alba este Tuber choiromycetes, sau Choiromycetes meandriformis - italienii ii spun "falso tartufo bianco", comestibila, dar fara mirosul si gustul trufelor renumite - spune specialistul.