marți, 24 mai 2011

Ciuperca Sfantului Gheorghe - Calocybe gambosa

Alaturi de zbarciogi, apar in preajma sarbatorii Sf.Gheorghe (23 aprilie) si aceste minunate ciupercute...
Colegul Zoltan, care cutreiera sistematic padurile, le-a cules in unii ani, eu le-am cumparat din piata, de la o conlocuitoare din Baisa...
Am gasit o reteta portugheza foarte simpla, DAR ABSOLUT FANTASTICA:
ciupercile se prajesc in unt, apoi se adauga sare si piper.
 Mai in detaliu:
  

Calocybe gambosa era numita/clasificata inainte Tricholoma georgii. Pe langa nickul "ciuperca Sf.Gheorghe", mai are nume populare ca: nicorete, ciuperca de mai, ciuperca de prun. Se disting prin mirosul delicat de faina (asa zice cartea, dar mie mi se pare putin chimic mirosul, cand sunt crude, cand sunt prajite miros extraordinar), palaria cu piele fina, cu aspect aproape translucid, de culoarea alunei, cu mici variatii de culoare, lamele stranse, albe.
Nu se poate confunda cu nicio ciuperca periculoasa, aparand extrem de timpuriu. Cine a gustat-o vreodata, sigur nu o mai uita, va asigur! 

Un comentariu:

  1. Bună caut colaboratori pentru achiziționarea calocybe gambosa zbarciogi email: looko_looko@yahoo.com sau telef 0033605561741

    RăspundețiȘtergere